شایع ترین علائم نازایی و ناباروری در زنان و مردان
دغدغه ای که برای بسیاری از زوجین پس از ازدواج اتفاق می افتد مشکلات ناباروری می باشد. ناباروری در مردان و نازایی در زنان مشکل شایعی است که تعداد زیادی از زوجین را نگران می کند. با دانستن علائم نازایی و ناباروری می توان سریع تر جهت پیشگیری و درمان ناباروری اقدام کنید. در این مقاله بیشتر به علائم نازایی در نوجوانی، علائم ناباروری در زنان، علائم ناباروری در مردان و … می پردازیم. با ما همراه باشید.
ناباروری چیست؟
ناباروری همان ناتوانی در بارداری و باروری است. در صورتی که بعد از گذشت 12 ماه از رابطع جنسی محافظت نشده بارداری اتفاق نیفتد بدین معناست که باروری در خانم یا آقا مقدور نیست. عوامل متعددی از جمله سن، ژنتیک و … در باروری مردان و زنان تاثیرگذار است. بهتر است پیش از اقدام به بارداری برای انجام مشاوره قبل از بارداری به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص ناباروری
برای تشخیص ناباروری باید نشانه ها در هر دو طرف بررسی شود. روش های تشخیص ناباروری برای مردان و زنان متعدد و متفاوت هستند. برای انجام آزمایش ناباروری زنان بررسی تخمدان ها و برای تست باروری مردان نیز آزمایش اسپرم تجویز می شود. روش دیگر تشخیص ناباروری انجام آزمایش های هورمونی جهت بررسی تیروئید و هورمون پرولاکتین می باشد. هورمون پرولاکتین در نازایی موثر است. از دیگر روش های تشخیص ناباروری می توان به آزمایش ذخیره تخمدان یا همان آزمایش AMH جهت بررسی لوله های رحمی با عکس رنگی و یا تست پاپ اسمیر از دهانه رحم نام برد.
علائم ناباروری در زنان
علائم ناباروری در زنان با مردان تفاوت هایی دارد. در ادامه مواردی از علائم ناباروری در زنان را آورده ایم:
قاعدگی نامنظم
به طور طبیعی قاعدگی منظم خانم ها در طی چرخه 28 روزه اتفاق می افتد. در صورتی که بازه زمانی این چرخه کمتر یا بیشتر شود قاعدگی نامنظم است. البته تغییر در بازه زمانی چرخه قاعدگی در حدود چند روز کاملا طبیعی است. اما در حالتی که فاصله بین قاعدگی ها قابل تخمین زدن نباشد و قاعدگی به صورت ماهانه و منظم اتفاق نیفتد خانم دچار قاعدگی نامنظم است و احتمال ناباروری وجود خواهد داشت. علت این مشکل وجود سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا مشکلات هورمونی می تواند باشد.
قاعدگی دردناک
درد در هنگام قاعدگی طبیعی است و عموما خانم ها در دوران قاعدگی در ناحیه شکم و کمر دد و گرفتگی عضلانی را احساس می کنند. اما در صورتی که درد قابل تحمل نباشد ممکن است قاعدگی دردناک اتفاق افتاده باشد و این موضوع یکی از نشانه های آندومتریوز می باشد.
عدم قاعدگی
عدم قاعدگی با یائسگی متفاوت است. یائسگی در سنین میانسالی برای خانم ها اتفاق می افتد اما در صورتی که در سنین کمتر قاعدگی اتفاق نیفتد حتما باید پیگیری شود. در حالت کلی پریود نشدن به مدت یک ماه و عقب افتادن زمان قاعدگی به دلیل تغییرات هورمونی، تغییرات فصلی، استرس، فعالیت بدنی سنگین و … امکان پذیر است. اما در حالتی که چند ماه پریود نشدید حتما باید پیگیری کنید چرا که یکی از علائم ناباروری عدم قاعدگی می باشد.
علائم نوسان هورمون ها
در حالتی که نوسان هورمونی اتفاق می افتد در پی آن احتمال بروز نشانه های ناباروری نیز وجود دارد. از علائم ناباروری می توان به کاهش میل جنسی، رشد موهای زائد در صورت، افزایش وزن، مشکلات پوستی، ریزش مو و … شااره کرد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم برای کنترل باروری اقدام کنید.
درد هنگام مقاربت
احساس درد هنگام مقاربت طبیعی نیست. در صورتی که همیشه در هنگام نزدیکی جنسی احساس درد دارید دلیل بر طبیعی بودن آن نیست و باید پیگیری شود. علت درد نزدیکی جنسی می تواند مربوط به مسائل هورمونی یا آندومتریوز باشد.
علائم ناباروری در مردان
ناباروری در مردان با نشانه های متفاوتی نسبت به زنان بروز پیدا می کند. در ادامه چند مورد از علائم ناباروری در مردان را بیان می کنیم. در صورت مشاهده هر یک از نشانه های زیر برای درمان ناباروری در مردان باید به پزشک مراجعه کنید:
تغییر در میل جنسی
قدرت جنسی مردان با توجه به هورمون های آنها متفاوت است. در صورتی که تغییر د رمیل جنسی و کاهش میل جنسی در مردان اتفاق بیفتد در این صورت با سلامت هورمونی فرد نیز مرتبط خواهد بود. بنابراین تغییر در میل جنسی و سلامت هورمون ها در باروری مردان تاثیرگذار است.
مشکلات نعوظ
یکی دیگر از مشکلاتی که تغییر سلامت هورمون ها در آن تاثیرگذار است مسئله حفظ نعوذ در مردان است. در صورتی که مرد از سلامت هورمونی برخوردار باشد توانایی حفظ نعوذ و در پی آن توانایی باروری را خواهد داشت.
درد یا تورم بیضه
یکی از نشانه های ناباروری در مردان احساس درد یا تورم در بیضه ها می باشد. عوامل مختلفی در ایجاد احساس درد یا تورم در بیضه ها تاثیرگذار هستند.
مشکل انزال
مسائل مربوط به نعوظ، انزال و … در باروری مردان تاثیرگذار هستند. در صورتی که مشکل انزال را احساس کردید باید به پزشک مراجعه کنید.
بیضه های کوچک یا سفت
سلامت بیضه ها از عواملی است که در باروری مردان موثر است. بیضه های کوچک یا سفت از نشانه های ناباروی در مردان می تواند باشد. در صورت بروز این نشانه ها باید به پزشک مراجعه کنید.
علت باردار نشدن بعد از چند ماه
بارداری برای هر یک از زوج ها در زمان های مختلفی اتفاق می افتد. شانس بارداری در ماه اول تنها برای 30% از زوجین امکان دارد پیش بیاید. در صورتی که بعد از چند ماه باردار نشده اید نگران نباشید. علت باردار نشدن بعد از چند ماه می تواند تغییرات هورمونی و یا سن و … باشد. طبق تحقیقات شانس بارداری در ماه اول 30% ، بعد از گذشت 6 ماه در حدود 75% ، بعد از یک سال 90% و بعد از گذشت 2 سال 95% احتمال بارداری خواهد بود. در صورتی که بعد از گذشت زمان و تلاش برای بارداری موفق نشدید یکی از دلایل زیر می تواند علت باردار نشدن بعد از چند ماه باشد که باید به پزشم مراجعه کرده و بررسی شود:
- بالا رفتن سن
- ناهنجاری در شکل رحم
- مشکل سلامت اسپرم
- انسداد لوله های رحمی
- مشکلات تخمک گذاری
- و…
راه های افزایش احتمال باروری
در صورتی که علائم باروری را مشاهده کردید و به دنبال علت و درمان باروری هستید با امتحان راه های افزایش احتمال باروری تا حد زیادی می توان آن را کنترل و درمان کنید. راه های افزایش احتمال باروری عبارتند از:
- ترگ سیگار و دخانیات و مواد مخدر
- رعایت رژیم غذایی سالم
- تناسب اندام و نداشتن اضافه وزن
- رابطه جنسی در زمان تخمک گذاری
- انجام تست پاپ اسمیر
- دوری از گرما و مواد شیمیایی برای سلامت اسپرم
- و…