غربالگری دوران بارداری
غربالگری دوران بارداری
اهمیت غربالگری دوران بارداری چیست؟
غربالگری مرحله اول و مرحله دوم بارداری در چه زمانی باید انجام شود؟
در ادامه با ما همراه باشید تا در رابطه با اهمیت غربالگری دوران بارداری مطالبی را شرح دهیم.
آرزوی هر پدر و مادری داشتن فرزندی سالم و باهوش است. در گذشته امکان ارزیابی جنین قبل از تولد وجود نداشت ولی خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی در حوزه پزشکی در حال حاضر این امکان برای والدین فراهم شده است تا قبل از تولد، از ابتلای جنین خود به بسیاری از سندرم های کروموزومی مادرزادی آگاهی پیدا کنند و به این وسیله از تحمیل مشکلات روانی و مالی فراوان به خانواده و جامعه جلوگیری شود. بنابراین علاوه بر مراقبت های بعد از زایمان، مراقبت در دوران بارداری هم اهمیت دارد.
دکتر ساره حیدری متخصص زنان در تهران توصیه می کنند که تمام خانم ها به محض اطلاع از بارداری خود تحت نظر متخصص زنان قرار بگیرند و این بررسی ها برای آنها در زمان مناسب انجام گیرد زیرا در صورتی که از نظر زمانی تاخیر داشته باشند نتیجه غربالگری دوران بارداری اشتباه می شود و قابل استناد نیست. همچنین در صورتی که قبل از هفته بیستم بارداری، سندرم مادرزادی که باعث هرج می شود تشخیص داده شود پزشکی قانونی اجازه ختم بارداری به صورت قانونی را می دهد.
آیا غربالگری های مرحله اول و دوم بارداری در مادران باردار خاصی باید انجام شود؟
خیر، در همه مادران باردار توصیه به انجام غربالگری های مرحله اول و دوم بارداری می شود یعنی حتی مادرانی که سن پایینی دارند یا در خانواده خود سابقه بیماری ژنتیکی را ندارند حتما باید غربالگری دوران بارداری را انجام دهند.
غربالگری مرحله اول بارداری چیست؟
غربالگری مرحله اول بارداری باید بین 11 تا 13 هفته و 6 روز انجام گیرد. این غربالگری شامل آزمایش خون مادر و سونوگرافی جنین می باشد. در صورتی که جنین دچار سندرم مادرزادی یا نقایص جنینی باشد، در خون مادر یکسری از پروتئین ها و هورمون ها افزایش یا کاهش می یابد که در غربالگری دوران بارداری این پروتئین ها و هورمون ها اندازه گیری می شوند. از نظر سونوگرافی هم جنینی که دچار سندرم مادرزادی یا نقایص جنینی باشد، در سونوگرافی علائم خاصی دارد. به عنوان مثال ضخامت پشت گردن جنین افزایش می یابد یا اینکه ممکن است استخوان بینی جنین دیده نشود. نتیجه غربالگری مرحله اول بارداری به صورت برآوردی از نتیجه آزمایشات، سونوگرافی و سن مادر گزارش می شود.
انجام غربالگری دوران بارداری بسیار حائز اهمیت می باشد که به منظور جلوگیری از سندرم ها جنینی باید از سوی مادران انجام شود. دکتر ساره حیدری بهترین متخصص زنان در غرب تهران در این زمینه می توانند مشاورات لازم را به شما بدهند. همچنین می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید یا به پیج اینستاگرام دکتر ساره حیدری مراجعه کنید. شماره تماس 02188681047 – 88689871
غربالگری مرحله دوم بارداری چیست؟
غربالگری مرحله دوم بارداری از 15 تا 20 هفتگی انجام می گیرد که بهتر است زودتر انجام شود. این غربالگری شامل یکسری آزمایشات خونی مادر است که در آن پروتئین ها و هورمون هایی که در سندرم ها و ناهنجاری های جنینی که در خون مادر افزایش یا کاهش می یابند، اندازه گیری می شوند.
نتیجه غربالگری دوران بارداری
نتیجه غربالگری دوران بارداری به عنوان یک ریسک گزارش می شود و به ما می گوید که ایا لازم است تست های تشخیصی تکمیلی دیگری انجام شود یا خیر؟
در صورتی که نتایج غربالگری دوران بارداری در محدوده پرخطر قرار گیرد نیاز به یکسری بررسی های تکمیلی دیگر می باشد که عبارتند از:
- نمونه برداری از پرزهای جفتی (CVS)
- نمونه برداری از مایع آمونیاک که دور جنین را احاطه کرده است و به نام آمنیوسنتز شناخته می شود.
در صورتی که قبل از 19 تا 20 هفتگی از طریق روش های تکمیلی، سندرم های مادرزادی اثبات شوند پزشکی قانونی اجازه ختم بارداری را به خانواده می دهد.
در تکمیل این غربالگری ها، بررسی آنومالی اسکن یا بررسی ناهنجاری های جنینی هم توسط سونوگرافی پیشرفته انجام می گیرد که در 18 تا 20 هفتگی قابل انجام می باشد
نتیجه گیری
انجام غربالگری های دوران بارداری توسط متخصص زنان در دوران بارداری ضروری می باشد. به وسیله غربالگری دوران بارداری دیگر شاهد تولد هیچ جنینی با سندرم های مادرزادی یا ناهنجاری های جنینی نخواهیم بود.